Ingredienser

40 (eller flere) klaser hyldebær  – Vælg hyldebær der er modne men ikke overmodne

2-3 sure æbler

en lille strimmel skræl fra en økocitron

vand

sukker (500-800 g)

saften af 1-1 1/2 økocitron

 

Skyl klaser i flere hold koldt vand. Lad dem dryppe godt af i en stor sigte eller et dørslag. Rib bærrene af med en gaffel, eller klip dem af klaserne. Rib bærrene direkte ned i en stor stålgryde.

Skær æblerne i både og læg dem og citronskrællen ved. Hæld vand på til det står 2/3 op om bærrene. Bring det i kog og lad det simre svagt, indtil alle bær er kogt ud.

Si saften gennem et opvredet klæde lagt i en sigte. Kog den siede saft igennem, smag til med sukker og citronsaft.

Hyldebærsaften hældes på rene flasker eller glas og kan holde sig i køleskabet et par uger eller tre. Skal den holde sig til vinteren, hældes den på plastikbeholdere og dybfryses.

Pas på hyldebærsaften ikke koger over, eller at den stænker på tøjet, for farven i hyldebær er meget kraftig og holdbar. Regn derfor ikke med at få klædet saften er siet igennem vasket hvidt igen.

Tilsæt syrlighed: Hyldebær er nærmest blottede for naturlig syrlighed, derfor skal der altid tilsættes noget syrligt for at få saften til at smage rigtig godt. Kombinationen af æbler og citronsaft giver en virkelig fin smag.

Sådan bruger du hyldebærsaften

* Til læskende hyldebærsaft fortyndes saften med iskoldt vand.

* Til hyldebærtoddy blandes 5-6 cl ufortyndet saft med med 2-3 cl cognac (pr. person) i et højt glas og glasset fyldes op med kogende vand.

* Til hyldebærte kommes 4-5 cl ufortyndet saft i et krus og der fyldes op med en god, nylavet, mellemstærk assam- eller ceylonte.

* Til hyldebærsuppe jævnes godt 1 l ufortyndet hyldebærsaft (til 4 personer) med 1 1/2 spsk. kartoffelmel udrørt i 2-3 dl vand. Bring det på kogepunktet og tag gryden af. Server i skåle med med friskskårne æble- eller pære6både og knuste tvebakker på.

error

Skriv et svar